Udělejte si pečený čaj

Přinesli jste si domů z vlastní zahrádky nebo od rodičů či přátel mísu červeného rybízu a nevíte, co s ním, jak ho nejlépe zužitkovat? Džemů již máte dost, kompotů také, zkuste tedy pečený čaj. Může se připravit z různého ovoce, které dáváme běžně na koláč – například z jablek, hrušek, jahod, malin, švestek, tedy i z rybízu. Pokud děláme směs na pečený čaj z většího ovoce, je třeba je nakrájet na menší kousky.

ovocný čaj

Co potřebujeme:

  • 1 kg rybízu

  • 300 g cukru

  • 1 citron

  • 1 lžička skořice

  • 3 hřebíčky

  • 3 lístky máty

Postup:

Omyté a otrhané kuličky rybízu nasypeme do pekáče. Přidáme podle chuti koření, které máme oblíbené – skořici, hřebíček, mátu. Osladíme třtinovým nebo obyčejným cukrem, může být také med, a zamícháme. Poklademe kolečky pokrájeného citronu a dáme péct do trouby na 30 minut při 200 °C. V průběhu pečení vše asi dvakrát promícháme.

sklenky pečeného čaje

Do vymytých, suchých sklenic nalijeme ještě teplou směs, zavíčkujeme a postavíme víčkem dolů na desku stolu. Takto otočené necháme sklenice stát několik hodin, abychom zajistili pevné uzavření víčka. Poté uložíme sklenice do chladu, například do špajzu, kde by měla být teplota tak 13 – 15 °C. Takto nám sklenice pečeného čaje vydrží až dva roky. Pravděpodobně je ale mnohem dříve spotřebujeme, protože radost z vypití osvěžujícího nápoje a pak ještě snězení kousků ovoce na dně šálku je tím dvojnásobná.

Čaj připravíme tak, že do hrnečku dáme dvě lžičky pečeného čaje a zalijeme horkou vodou. Můžeme ještě přisladit cukrem nebo medem. Jak je známo, tak teplý čaj v létě překvapivě osvěží a naopak v zimních dnech nás zahřeje. Zvláště v době Vánoc pak příjemně provoní ovocem a kořením celou naši domácnost a navodí tak tu správnou vánoční atmosféru. Tedy neváhejme a pusťme se do pečení ještě dnes. Až se zima zeptá, co jsme dělali v létě, můžeme se pousmát a uvařit si lahodný ovocný čaj.