Metody dělání materiálu

Dělení materiálu je velmi potřebný proces, a proto k němu musíme mít vhodné stroje a také nástroje. Velmi oblíbená metoda využívá pilových kotoučů.

Metody dělání materiálu

Konkrétní případ vyžaduje individuální řešení

Ve firmě zabývající se výrobou ze dřeva, kovu, plastů a dalších materiálů je často zapotřebí rozdělit polotovar na určité rozměry, aby se s ním dalo pracovat dále. K tomu potřebujeme využít správné technologie a vhodných strojů s nástroji. Pokud se specializujeme na nějakou konkrétní výrobu, tak je nejlepší koupit vhodný stroj, s kterým budeme pracovat potom stále. Ovšem pokud je naše činnost různorodá, tak musíme využít těch strojů, které máme k dispozici.

řezání laserem

U dělení dřeva se nejčastěji volí pily kotoučové, přímočaré, okružní a ruční. Jestliže se přesuneme ke kovu, tak s tenkými plechy i poradí nůžky, ovšem u tlustějších profilů musíme zase volit stojní pily, kde máme například pasou pilu a nekonečný pásem. Kromě řezání a stříhání se dají třeba kruhové týče dělit ta soustruhu s pomocí upichovacího nože. Jistě také dobře znáte metodu rozrušování, kdy jednotlivé kousky materiálu odlétávají pryč. Vždy musíme popřemýšlet a zvolit vhodnou metodu.

Pilové kotouče

Podrobněji si nyní rozebereme dělení materiálu pomocí pilových kotoučů, protože ty dosahují dobré efektivity a přesnosti. To je pro nás důležité, protože samozřejmě potřebujeme, aby výsledný uřezaný obrobek byl skutečně nařezaný přesně podle daných rozměrů. Rozhodně musíme počítat s tím, že určitá část se odebere, což se odvíjí od tloušťky kotouče. Na to musíme rozhodně myslet při nákupu takového kotouče, kdy, čím tenčí, tím lepší řez nám vznikne.

pilový kotouč

Ale zase nesmí být moc tenký kvůli tomu, že by se mohl nadměrně přehřívat a opotřebovávat. Zároveň záleží na řezaném materiálu, protože od něj se odvíjí geometrii a počet zubů. Pokud nepotřebujeme nějakou velkou rychlost řezu, ale aby byl řez skutečně čistý, tak je ideální pilový kotouč jemnozubý https://www.i-nastroje.cz/Jemnozube-CSN-222910-c22_300_3.htm. Vybírat můžeme také podle příslušné normy, protože takto snadno zjistíme veškeré rozměry a parametry kotouče, kdy budeme vědět, jestli pro naší práci vyhovuje.